Baiklah kawan-kawan, untuk entri kali ini, aku buat colour-colour sikit sebab nak buat mengenai pelangi kan, eh silap KEK PELANGI.
Apa itu kek pelangi?
=kek yang ada kaler pelangi lah,
Susah tak buat dia?
=paling kacang and simple :P
Macam mana?
Bahan-bahan ( saiz kek 20cm )
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung jagung
- 1 cawan mentega
- 1 cawan gula halus
- 3 biji telur
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp esen vanila
- 2 tsp serbuk koko
- sedikit pewarna hijau dan merah
Cara-cara
- Pukul gula halus dan mentega hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
- Masukkan esen vanila dan baking powder dan kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
- Asingkan kepada 4 bahagian. Biarkan satu bahagian dan tambah pewarna hijau, merah dan serbuk koko kepada 3 bahagian masing-masing.
- Tuang setiap bahagian berselang seli ke dalam loyang pembakar berdiameter 20cm yang telah dilenser dengan mentega.
- Bakar pada suhu 150-180 darjah celcius mengikut kesesuaian oven masing selama 35 minit atau hingga masak.
Ingat lagi masa open house dulu-dulu (masa rajin) mama suruh aku buat. Walaupun luaran dia tak bape lawa, tapi terharu gak lah bila ada orang puji, bahha. (bangga sekejap) J
Inilah yang aku buat walaupun tak lawa. :P
tapi dalam dia lawa okie.. huh
Ini yang aku google (orang pro buat) :P
jelez jelez Nak tahu resipi budak baru belajar yang lain, korang boleh tekan :
-trimas-
No comments:
Post a Comment